Hvorfor bankenes problemer på fredag bør pirre de små grå

Publisert: Onsdag 11. oktober 2017

Med mindre du har bodd under en stein den siste uken eller så, har du fått med deg at det var trøbbel i tårnet hos flere av Norges største banker på fredag.

En eller annen duppedings hos driftsselskapet Evry hadde havarert. Dette førte til full stans hos flere banker. Selv Posten ble forsinket (jeg var en av dem som hadde pakker på vei og fikk en melding om at de ville ankomme senere).

En forsinket pakke er en ting. Å miste tilgang til pengene er noe helt annet. Og utvilsomt ganske mye verre.

Konsekvensene kan dessuten bli ganske umiddelbare. Google Adwords og Facebook, for eksempel, klarte ikke å trekke penger fra firmakortet mitt mens dette pågikk. Heldigvis gir de litt slakk. Men hva hvis problemene hadde vart litt lenger?

Da hadde kanskje annonsene mine stoppet både hos Google, Facebook og andre. Uten annonser hadde salget stupt.

Jeg er ikke en som pleier å rope dommedag, men jeg tror mange hadde blitt svært overrasket over hvor fort samfunnet hadde gått fra rolig og sivilisert til desperat og opprørsk i løpet av få dager.

Bankenes problemer på fredag fikk meg nok en gang til å tenke på hvor farlig det er å bare ha én ting å støtte seg på. Forsvinner den ene tingen, så ramler hele korthuset.

Og konkret om penger, så tenker jeg at:

  1. Et kontantfritt samfunn neppe er veien å gå. Ja, det koster litt å håndtere kontanter… Men hva om pengene forsvinner i en elektronisk «blipp»?
  2. Statens monopol på penger bør oppheves. Statens penger er faktisk et tvungent betalingsmiddel du er pålagt å bruke. Staten har monopol på pengebruk. Du har ikke lov til å handle med noe annet.
  3. Finans må dereguleres. Da kan nye spillere komme inn i pengegamet. Bedre utvalg pleier å gi bedre tilbud.
  4. Uavhengig av de tre foregående… så kan det være fornuftig å ha midler i «harde» og lettomsettelige verdigjenstander, fremmed valuta, Bitcoins o.s.v.

Noe å gruble på på en onsdag.

Noe du derimot ikke trenger å gruble særlig lenge på, er å skaffe deg «Boost salongen!»-boka. Hvis du noen gang har stått og lurt på hvordan du skal gjøre markedsføring og salg, finner du mange svar i den.

Du finner «Boost salongen!» her.

Varm hilsen,

Vegard

P.S. Fun fact om penger:

De er ikke verdt noenting.

Ikke objektivt, i hvert fall. Den eneste grunnen til at penger lar oss kjøpe noe er at alle kollektivt tror på at penger har en verdi. Om mange nok slutter å tro på verdien av pengene, så faller verdien.

Noe jeg syns er skummelt, er at verdien på penger i stor grad er prisgitt (heh) hvordan politikerne og byråkratene forvalter valutaen vår. Jeg er ikke helt overbevist om at de er fullt ut skikket til å gjøre den jobben.

«Boost salongen!» inneholder ikke så mange fun facts, men desto mer om hvordan du markedsfører og selger salongen eller klinikken din. Skaff den i dag.

About Vegard Svanberg